söndag 28 april 2013

SMARRIG LUNCH...Gjorde en härlig lätt italiensk lunch idagmed ett supergott bröd man stekte i en gjutsjärnspanna.Brödet kallas Tigelle och ingredienserna för 20 st bröd:

1/2 pkt. jäst
2,5 dl. kallt vatten
1 tsk. socker
2 msk. olivolja
8 dl. mjöl
2 tsk. salt


Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite vatten och sockret. Låt stå några minuter. Tillsätt resten av vattnet och olivolja. Rör ner vetemjöl och salt. När du har en knådbar deg, tippa upp den på ett bakbord och knåda i ca 10 minuter. (Eller använd en hushållsassistent) Täck degen med en bakduk eller plastfolie och låt den jäsa i 2 timmar. Tippa upp den jästa degen på ett bakbord och knåda den lät. Dela upp degen i 20 delar och kavla ut varje bit till en kaka som är ca ½ cm tjock. Täck degkakorna och låt dom jäsa i ytterligare 45 minuter.
Värm en plättpanna eller vanlig stekpanna av gjutjärn och pensla lätt med olivolja. Stek några tigelle i taget. Vänd dom flera gånger medan du steker dom i ca 5 minuter. De ska ha jäst och fått fin färg. Håll bröden varma under en bakduk medan du steker de andra bröden. Ät bröden varma.
            
Till detta gjorde jag en typ av Pesto:

ca. 70 g hackad pancetta
1 kvist hackad rosmarin
1 hackad vitlöksklyfta
1 dl riven pecorino 
lite olivolja

smaffa ihop till en röra!Allt serverades med Prosciutto, ruccolaoch min favorit,  stekt grön sparris.

En smarrig lunch som gjorde susen i magen
under denna söndagsträdgårdsdag.
Nu fortsätter vi grävandet här ännu en liten stund,
ett jädran´s grävande för att få till underlaget till orangeriet!
k r a m